Ik zou zo graag willen stoppen met piekeren!

Ben jij een overdreven piekeraar?

Zorgen, twijfels en angsten zijn een normaal onderdeel van het leven. Soms is een beetje zorgen of angst nuttig. Het kan je helpen je voor te bereiden op een komende situatie. Toch kan het ook gebeuren dat een bepaalde situatie of onderwerp veel door je hoofd speelt zonder dat je daar veel controle over hebt. Misschien denk je onbewust dat als je je ‘genoeg zorgen maakt’, je kunt voorkomen dat er slechte dingen gebeuren. Zo kan je enorm veel tijd en energie verliezen aan je malende gedachten waarbij je je voortdurend concentreert op ‘wat er mis kan gaan’. Je blijft je ongewild overmatige zorgen maken en ervaart daarbij een aanhoudende angst of ongerustheid, of zelfs een gevoel van onheil.

Dit piekergedrag kan ernstige vormen aannemen en overmatig piekeren kan tot gevoelens van grote angst leiden en er zelfs voor zorgen dat je lichamelijk ziek wordt. Het wordt tijd om jouw piekergedrag serieus te nemen als je bijvoorbeeld:

  • Zoveel nadenkt dat het je eetlust en slaap verstoort.
  • Je werkprestaties en relaties beïnvloedt.
  • Je je niet meer op de werkelijkheid kunt concentreren of helder kunt denken.

Hier zijn 3 anti-pieker tips:

  1. Onderzoek je positieve overtuigingen over piekeren (bijv. dat het helpt slechte dingen te vermijden).
  2. Sta jezelf toe op een vast tijdstip en voor een vaste tijdsduur, bijv. 15 minuten, te piekeren (zo kan je erachter komen dat langer piekeren het echt niet beter maakt).
  3. Check of het piekeronderwerp wel in jouw invloedsfeer valt (dan komt er meer balans tussen de rationele modus en de piekermodus).

Belangrijk: praat met een arts of therapeut als jouw piekergedrag je functioneren ernstig beperkt of je medisch belast! Is dat niet nodig en kom je er toch niet in je eentje uit, overweeg dan om met een coach te praten. Ook kan je kiezen voor ONLINE COACHING. In drie gesprekken kijken we wat er nodig is om grip te krijgen op jouw piekermodus.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op!