Hoe hoog leg jij de lat? En waar?

Hoe goed ken jij jezelf als het gaat om verwachtingen?

Verwachtingen die je van jezelf hebt of de verwachtingen van jouw omgeving. En ben je ook bekend met jouw voorkeur aan welke verwachtingen je het meest wilt voldoen? De onderzoeker Gretchen Rubin (van het Happiness Project) heeft hier een interessant perspectief op ontwikkeld. Via onderstaande link kan je een kort testje doen en erachter komen hoe jij past in dit plaatje.

The Four Tendencies Quiz

Weet dat de uitslag slechts een indicatie is. We zijn namelijk in elke test geen stip maar een vlek. En elke situatie vraagt soms weer net ander gedrag van ons. Dat noemen we situationeel effectief. Toch is dit model van Gretchen Rubin van waarde, want als we even niet opletten en onszelf zijn, handelen we naar onze eerste voorkeur. Dat gaat meestal goed, maar het kan ook zijn dat je soms in situaties terechtkomt waarin deze voorkeur je niet verder helpt en eerder een probleem voor je is.

Verwachtingen managen

Dus, superleuk zo’n testje, maar als je niet gaat stilstaan bij hoe je verwachtingen wilt managen, dan heb je er niet zo veel aan. Het wordt pas interessant als je ook echt durft te kijken naar de situaties die jouw voorkeur uitdagen en gedragsalternatieven kan ontwikkelen zodat verwachtingen minder zwaar op je gaan drukken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat grenzen aangeven voor jou een ontwikkelpunt is, of dat je juist moet kijken hoe je jouw eigen drijfveren en motivatie kan aanspreken.

Als jij na het doen van het testje aan de slag wilt met het managen van verwachtingen, kan je misschien profiteren van een stukje ondersteuning. ONLINE COACHING is een kort coachtraject met drie online coachgesprekken waarin jij benoemt wat je wilt ontwikkelen. Deze gesprekken worden gecombineerd met passende online opdrachten waarmee jij meer inzicht kan verkrijgen en veilig kan experimenteren.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op!